Közzétéve 2017.06.15. · Kategória Sajtószoba

Dr. Cséfalvay KláraAz oktatásszervezés rendszerbe foglalásának gondolata a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről származik, ahol kezdetben a hallgatók adatait az akkor használatos DOS operációs rendszerben futó alkalmazásban tárolták és kezelték. Az adatok komplexebb kezelésére alkalmas rendszer, a Neptun 2000 hamar túlnőtte az egyetem kapuit, és 1997-ben két másik felsőoktatási intézményben is bevezetésre került.

 

A Neptun létrehozásának ötlete Dr. Cséfalvay Klára (1941-2009) villamosmérnök, egyetemi docens nevéhez fűződik, aki a kilencvenes évek elején a BME-n oktatott és feladatot vállalt a tanulmányi ügyviteli, pénzügyi rendszerek fejlesztésében, üzemeltetésében.

 


Dr. Cséfalvay Klára és munkatársai kezdetben kifejlesztették a HIR-t (Hallgatói Információs Rendszer) a BME kreditrendszerű képzésének kezelésére, ezzel megvalósult az egyetemi karok összekapcsolása egyetlen olyan Clipper alapú informatikai rendszerré, amit a hallgatók, oktatók, tanszéki tanulmányi osztályi adminisztrátorok használtak. Ezt követően megindult egy általánosabb igényeket lefedő rendszer, a NEPTUN 2000 tervezése. A tanárnő önálló laboratórium keretében néhány tehetséges hallgatót is bevont a munkába. 1996-tól kezdve több egyetem igényeinek és oktatási struktúrájának felmérésével elindult a fejlesztés, s 1997-ben ezekben az intézményekben be is vezették az akkor még citrix terminál szerveren futó rendszert. Azóta a rendszer számos változáson és fejlesztésen ment keresztül. A megújult, jelenleg használt Neptun.NET egy korszerűbb, három rétegű alkalmazás, aminek köszönhetően a Neptun gyorsabb, robusztusabb, könnyebben hangolható lett. Jelenleg a rendszer 45 hazai és 1 határon túli felsőoktatási intézményben van jelen, felhasználóinak száma 300.000-350.000 fő. A rendszer fejlesztése napjainkban is tart. Évente 1500-2000 új fejlesztés kerül be a Neptunba. Az egyetemek közötti még könnyebb átjárhatóság biztosítása, a jogszabályi utánkövetés és az egyetemek által támasztott igények kielégítése céljából a rendszer egyes részei folyamatosan átírásra kerülnek.