Közzétéve 2019.07.19. · Kategória Sajtószoba

Ötven felsőoktatási intézménytől közel kétszáz Neptun tartalmi üzemeltető vett részt az SDA Informatika Zrt. idei második, verziófrissítéshez kapcsolódó szakmai konferenciáján július 17-én.

Az áprilisi verziófrissítés óta rengeteg újdonság és változás került bevezetésre az intézmények által felsőoktatási adminisztrációra használt kliens felületen. Ezeket a módosításokat az ügyfelek részéről érkező funkcióbővítési, illetve finomhangolást lehetővé tevő igények, valamint más, a Neptunnal integrált országos adatkezelő rendszerek (FIR, OSZNY) változásai tették szükségessé. A rendszert általánosan érintő változások és az egyes menüpontokon végrehajtott újítások bemutatása között az Oktatási Hivatal munkatársai tartottak beszámolót az XSD hatású hibák javításáról, az intézményi egyeztetések eredményeiről és a folyamatban lévő FIR fejlesztésekről.

A frissítés számos változást tartalmaz, melyek a verzió kihelyezésével válnak elérhetővé az intézmények számára. A dokumentumfeltöltés funkció átalakításra került. Az XLS export/import kivezetésre került, már csak XLSX formátumban lehet exportálni és importálni. Címtárszolgáltatást használó intézmények számára lehetővé vált a kényszerített jelszóváltoztatás kihagyása.

A képzettség generálás funkcióban képzettségszintenként történő szabályozásra nyílt mód.

Szakosodással kapcsolatos fejlesztés a szakosodás időszak másolása funkció, de újdonság még a szakosodási időszak lejárta utáni hallgatói jelentkeztetés is.

Az intézményeknél előforduló, általános ügyintézéstől eltérő esetek generálták a dokumentum kapcsolattal rendelkező hallgató, illetve hallgató képzés törlésének lehetővé tételét.

Az importok esetében megjelölésre kerültek a kulcsmezők a fájl fejlécében, valamint lehetőség nyílt az üres kulcsmezők alapján történő keresésre, és a kulcsmezők értékének módosítására importtal.

Megváltozik a diákigazolvány igénylések adattartalmának forrása. Az igénylések adattartamának forrása a SZEMFORRÁS tábla lesz. A módosítás célja az, hogy a diákigazolvány igénylés XML-be Személyi Lakcímnyilvántartás valid adatok kerüljenek, ezzel csökkenthető a gyártásról visszautasított igénylések száma. A verziófrissítést követően közterület megjelölése nélkül is lehet igazolványigénylést leadni.

Kérelemkezelő modulban négy fontosabb módosítás is történt: kérvénysablon szerkesztést és kérvény leadást, kérvényfeldolgozást, külső tárgyekvivalencia kezelést, valamint munkafolyamatos kérvényeket érintő változások.

A visszajelző üzenetek optimalizálásra kerültek, egységes megjelenést kaptak, a meta feltételek nyelvesítése megtörtént.

Az oklevél záradékok kezelése módosítása mellett a nyomtatvány sorszámok egyes adatai szerkeszthetők lettek minden státusz esetén.

Általános eljárásként a hozzárendelő táblák listája szűkítésre került, alapértelmezetten az archivált sorok ezentúl nem jelennek meg, így a hozzárendelés szűkebb, releváns listából történhet.

Visszakereshetők lettek a felhasználóösszevonások.

Új funkció az alkalmazotti műveletfeltételek, amellyel metakorlátozásokat lehet megadni alkalmazottra, vagy oktatóra vonatkozóan.

A teremórarendi elemek színének beállíthatóságával minden teremfoglalás típus az általános teremfoglalástól eltérő színnel különböztethető meg. Az általános teremfoglalásban végrehajtott fejlesztések a webes felületeken is tapasztalhatók lesznek.

A Szakdolgozat menüpontban a bírálhatóság paraméterhez új értékek kerültek. A bírálat elfogadás dátumának töltése automatikus lett, a kapcsolódó dokumentumok kezelése egységessé vált és bővült a feltölthető dokumentum típusok köre.

Az új verzióval a FIR képzés összerendelés (képzés, szak, szakirány) alapján a FIR meghirdethető képzés is feltöltésre kerül. A FIR-ből visszaérkező egyén forrás adatok csoportosan is megtekinthetők és elfogadhatók lettek. ADLE KERESHIBA visszajelzés esetén, ha nem létezik a megadott azonosítókkal személy a FIR-ben már nem csak XML-ben látható, hanem a hallgatónál, vagy oktatónál is megjelenik hibakóddal.

A Pénzügy modulban módosult a kifizetés kezelés, létrejött a bővített auto kiírás, módosult a kiírás tárgy választó ablak, lehetővé vált a Diákhitel 2 visszautalás, valamint új gyűjtőszámlás lehetőségre nyílt mód.

A Záróvizsga modulban a záróvizsga időszak a Név és Leírás mezők nyelvesítésre kerültek, a bizottsági tagok menüpont átalakításával az átfedésekből adódó hibalehetőségek céljából lehetővé vált a bizottsági tagok listájának egyedi szerkesztése.