Közzétéve 2018.11.27. · Kategória Sajtószoba
Ismét rengeteg újdonságról számoltak be az előadók az idei év utolsó verziófrissítéshez kötődő konferenciáján, amit felsőoktatási intézmények Neptun tartalmi üzemeltetői számára szervezett a tanulmányi rendszert fejlesztő SDA Informatika Zrt.
A délelőtt folyamán az Oktatási Hivatal munkatársai tartottak beszámolót az őszi létszámstatisztika eredményeiről, valamint az oklevél formanyomtatványokat érintő változásokról. Ezt követően a Felsőoktatási Információs Rendszer (FIR) adatszolgáltatással kapcsolatos újdonságairól hallgathattak meg tájékoztatást a jelenlévők.

A nap további részében a Neptun rendszert érintő fejlesztéseket mutatták be az SDA munkatársai. A Neptun a FIR 8.0 XSD –re lett felkészítve, ami a FIR legújabb verziója, ennek megfelelően számos újdonságot tartalmaz.
neptunkonf_2018_3_1
Módosításra került a FIR adatkezelés, az adatszolgáltatás, és a sztornózás, továbbá az Oktatási Személy Nyilvántartás (OSZNY) módosítással kapcsolatos fejlesztések kerültek be az új verzióba. Az új verzió bevezetésével a Neptunban lévő személyes adatok megegyeznek a különböző országos nyilvántartási rendszerekben lévő adatokkal (OSZNY, OH Interfész, OKTIG, NEK rendszer, FIR, BM nyilvántartások).
Délutáni előadásokat a Kérvénykezelő modul változásairól szóló előadás kezdte.neptunkonf_2018_3_2
Újdonság a kliens felületen a teljes összegű mérsékléskezelés, a munkafolyamatkezelés javíthatóság számának korlátozása, az utólagos döntési indok módosíthatósága, illetve, hogy az új verzióban emlékeztető üzenet figyelmezteti a kérvények bírálóit a véleményezési határidő lejártáról.
A Pénzügyek modul újdonsága, hogy, mostantól a pénzügyi kód import segítségével Excelből az egész pénzügyi mátrix felépíthető, ami a pénzügyi adminisztrációval foglalkozó felhasználók munkáját könnyíti meg jelentősen.
A Szakdolgozat modul legjelentősebb újdonságai, hogy a témajelentkezésnél témavázlat feltöltés kötelezőségének szabályozására, témajelentkezés sorok importálására, valamint a szakdolgozattal kapcsolatos konzultáció modulkezelésére van mód a kliens felületen. Új fejlesztés még az extra mezők kezelési lehetősége, és a könyvtári adatátadás bővítése.
A fent említetteken kívül számos folyamatszintű fejlesztés került bevezetésre a kliens felületen.neptunkonf_2018_3_3
Az előadások sorát az oktatói és hallgatói webfelületet érintő változásokról szóló előadás zárta.
A konferencián elhangzott, hogy az SDA online kérdőíves kutatás keretében tájékozódik az oktatók véleményéről és igényeiről a Neptun oktatói webfelülettel kapcsolatban. Az oktatói web aktualitások menüpontjából elérhető kérdőív az új verzió kihelyezésétől 2019. január 20-ig érhető el.
A konferencia szünetében, nyugdíjba vonulása alkalmából az SDA munkatársai elköszöntek Mátéffy Györgyné Emesétől a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Központi Tanulmányi Osztályának osztályvezetőjétől.neptunkonf_2018_3_4