Közzétéve 2021.05.07. · Kategória Sajtószoba

Május 4-én ismét megtelt a Neptun Terméktámogatás csapatának virtuális konferenciaterme a felsőoktatásban dolgozó Neptun tartalmi és rendszerüzemeltetőkkel. A workshop fókuszában ezúttal a Neptunba integrált nyomtatványszerkesztő program került.
A fejlesztéseken kívül a terméktámogatás figyelmet fordít a program használatának megkönnyítésére is. A segédvideók tára folyamatosan bővül és már a nyomtatási sablon szerkesztéshez készült tananyagok is megtekinthetők az oktatóvideókat tartalmazó gyűjteményben.

A workshopon bemutatták a tavaszi verziófrissítéssel a nyomtatványszerkesztőbe került kiegészítőfejlesztéseket, a folyamatban lévő fejlesztéseket, valamint tömör összefoglaló hangzott el az elmúlt év legfontosabb változásairól. A fejlesztések bemutatásán kívül a terméktámogatás nyomtatványszerkesztővel foglalkozó szakemberei olyan hasznos tippeket és trükköket osztottak meg a résztvevőkkel, melyek a kiajánlott és az intézmények által szerkesztett nyomtatványok szerkesztéséhez nyújtanak segítséget.
A Netriport szerkesztő 2021.1 verzióval bevezetett újdonsága, hogy lehetővé vált a teljes riportlap másolása, az adatforrások és adatváltozók sorrendezése. Két új funkcióval bővült a nyomtatványszerkesztés a kliens felületen. A szövegen belüli szövegformázásra (kiemelés, dőltbetű) TextRenderType mezőben nyílik lehetőség, illetve grafikusan jelzi a program, ha az adott objektumhoz adat kapcsolódik.
Az elmúlt év változásai közül kiemelték, hogy kivezetésre kerültek a FastReport és HTML sablonok, már FDL alapon összeállított lekérdezés alapján is lehet változókat definiálni. Továbbá egyes hallgatói weben elérhető nyomtatványokhoz is rendelhető meta feltétel. A feltétel nem teljesülése esetén a program figyelmeztet vagy megtagadja a nyomtatvány generálást. Csoportos záradék hozzárendeléskor a program nem vizsgál már arra, hogy a hallgatónak van-e záradéka. A létező, azonos sorszámú záradék felülírásra kerül.
Folyamatban lévő fejlesztések eredményeként kivezetésre kerül az elektronikus index és az etikett nyomtatványtípusok, illetve egységes vizsgalap váltja a felületenként eltérő vizsgalapokat.

A workshop a résztvevők nyomtatványszerkesztőre vonatkozó kérdéseinek megválaszolásával zárult.

nyomtatvanykep1

nyomtatvanykep2