Közzétéve 2017.07.10. · Kategória Sajtószoba

A nagy hazai híroldalak látogatottságát is felülmúlja a Neptun szervereket érő terhelés a tantárgyfelvételek első néhány percében. A szoftvert fejlesztő SDA Informatika Zrt. szerint szakaszos és rangsoros tárgyjelentkezéssel csökkenthető az igénybevétel. A megoldás az egyetemek kezében van.

A Neptun szervereket érő terhelés nagyságát jól szemlélteti, ha összevetjük a leglátogatottabb híroldalak terhelésével. Az egyik legnépszerűbb hazai portál terhelése például átlagosan 1000 kattintás/perc. Nagyobb egyetemek honlapjának terhelése tantárgyfelvételkor az első percben ennek több, mint hússzorosa, azaz nagyságrendileg 20.000 interakció történik percenként. A terhelést ráadásul az is fokozza, hogy a Neptun egy dinamikus adatbázisból dolgozó rendszer (egy kattintás alatt egyszerre több művelet történik: pl. pénzügyek ellenőrzése, előkövetelmény ellenőrzése, stb.), ami mindig friss adatokat szolgáltat, míg egy hírportál időközönként frissülő, de mentett verziót nyújt az adott hírből.

 

A Neptunt üzemeltető felsőoktatási intézmények tapasztalatai szerint az első 5 percben történik a kurzusfelvételek 50-60 %-a.

Nagy hallgatói létszámmal rendelkező budapesti egyetem szerverének terhelése a kurzusfelvétel első 10 percében

 

Kisebb hallgatói létszámmal rendelkező budapesti egyetem szerverének terhelése a kurzusfelvétel első órájában

Az intézmények a szerverösszeomlás elkerülése céljából limitálják a rendszerbe beengedett hallgatók számát annak érdekében, hogy stabil maradjon. Ilyen esetekben tapasztalják azt a hallgatók és az oktatók, hogy nem tudnak belépni a Neptunba. Az SDA munkatársai szerint azonban rangsoros (tárgyfelvételi előny az egyetem által megadott paraméterek alapján) és szakaszos (tantárgyfelvétel széthúzása valamilyen szempont alapján, pl.: karonként) tárgyjelentkeztetés megszervezésével a jelenlegi hardverparkon is meg lehet oldani a terhelés elosztását, sőt a módszerek alkalmazása sokkal igazságosabb is, mert a gyorsaság helyett a teljesítmény alapján kerülnek kedvezőbb helyzetbe a hallgatók. Ezt a módszert már több egyetem is sikeresen alkalmazza.

 

Ha szakaszos és a rangsoros tárgyjelentkezés sem kínál megfelelő megoldást, terheléses időszakban akár ideiglenesen is beállíthatók újabb szerverek. A kiszolgáló szerverek számát az intézmény határozhatja meg a felmerülő terhelés alapján, és így a konkurens felhasználók számát a rendszer nem korlátozza. A percenként kiszolgált hallgatók száma a Neptun Webes szerverek számának növelésével bármekkorára beállítható.