Közzétéve 2021.04.20. · Kategória Sajtószoba

Már kétféle nemzetközileg elismert és használt szövegazonosság- és hivatkozás vizsgáló eszközzel, a svéd fejlesztésű Urkund és az amerikai Turnitin szoftverrel működik együtt a Neptun tanulmányi rendszer szövegegyezőség vizsgáló modulja.

A Neptun terméktámogató csapata 2021. április 13-án tartott on-line konferenciát felsőoktatási intézmények Neptun tartalmi és rendszer üzemeltetői számára a Szakdolgozat modul újdonságairól és változásairól. A konferencia első felében a résztvevők megismerhették hogyan lehet a kliens és az oktatói web felületen keresztül elvégezni a szövegegyezőség vizsgálatot a tanulmányi rendszerbe integrált Urkund (www.plagscan.com) és Turnitin (www.turnitin.com) automatikus szövegfelismerő eszközökkel. Az integrációnak köszönhetően az oktatók a vizsgálat állapotát és eredményét megtekinthetik a Neptun oktatói webfelületen a hallgatók szakdolgozatainak adatainál. Szövegegyezőség vizsgálat egyelőre még csak szakdolgozatokra alkalmazható közvetlenül a Neptunból, de később más, a tanulmányi rendszerbe feltöltött dokumentumtípusokra is kiterjesztésre kerül a funkció pl.: TDK, PhD és egyéb dokumentumok.

A konferencia második felében a szakdolgozat modul egyéb, a kliens és a végfelhasználói felületek optimalizálását megcélzó változásokat és újdonságokat mutatták be.

A kliens felületen új mezők kerültek kialakításra és változott a bírálat feltöltés, az értékelés megadás, valamint a jelentkezésszám szabályozása mező. Már összes jelentkezésszám és egyedi téma jelentkezésszám is megadható a szakdolgozat időszakok menüponton.

Az oktatói webfelület is számos új lehetőséggel gazdagodott. A 21.1-es verzió kihelyezést követően az oktatók kicserélhetik a bírálatot a felületen. A szakdolgozat témajelentkezések menüpontban kérvény véleményekre is lehet szűrni, illetve a szakdolgozatokat tartalmazó lista kiegészítésre került egy új oszloppal, ahol az oktatók megtekinthetik, hogy az adott szakdolgozat véleményezve lett-e már. A hallgatói felületen bővültek a szakdolgozathoz feltölthető dokumentum típusok.