Közzétéve 2017.05.24. · Kategória Sajtószoba

A megoldás nem csodaszer, hanem egy 2012-ben létrehozott funkció a Neptunban. Igaz, egyelőre csak néhány felsőoktatási intézmény használja, de létezik megoldás az intézmény szerverének tehermentesítésére tárgyfelvételkor.

A számítógépe előtt alvó lány Nagyobb lélekszámú egyetemeken hamar betelik a közkedvelt, vagy kötelező tárgyak létszáma, emiatt a hallgató nem biztos, hogy bejut arra a kurzusra, amire szeretne feljelentkezni. A legtöbb iskolában bejelentkezési sorrend alapján dől el, hogy ki melyik tárgyat tudja felvenni. Amelyik hallgatónak előbb sikerül bejutnia a Neptunba és fel tudja venni a tárgyat még azelőtt, hogy feltöltődik a létszámkeret, az lesz a nyertes. Emiatt a diákok egyszerre rohamozzák meg a Neptunt tantárgyfelvételkor.

A viadalban az erősebb számítógéppel, és hálózattal rendelkező hallgatók indokolatlan előnyökhöz juthatnak, arról nem is beszélve, hogy az átlagosnál nagyobb terhelés az intézmény szerverének lefagyásához vezethet, amennyiben az intézmény üzemeltetésnek nem sikerül előre felmérni a várható terhelést.

Elégedett fiatalok
A rangsoros jelentkeztetés funkció az intézmény által megadott paraméterek alapján állítja sorrendbe a hallgatókat tárgyfelvételkor.

 

A funkció alkalmazásával egy, a teljesítményen alapuló tárgyfelvételi gyakorlat alakítható ki, és az intézmény szervere is tehermentesíthető a nagyobb adatforgalmat előidéző időszakban.

 

A rangsor alapjául szolgáló adatok lehetnek például:

  • kötelezőség,
  • tanulmányi eredmény,
  • mintatanterv szerint haladás,
  • előnyben részesítés,
  • illetve bármilyen az intézmény által a tanulmányi és vizsgaszabályzatban megadott feltétel.

A hallgató a jelentkezéskor még nem kerül véglegesen a kurzusra, a beállított szabályok alapján kap egy pontszámot, ami meghatározza a jelentkezők közötti sorrendben elfoglalt helyét. A sorrend természetesen folyamatosan változhat, de a hallgatónak még a véglegesítésig módja van tájékozódni a rangsorban elfoglalt helyéről, a maximális létszámhoz viszonyítva. A hallgató a jelentkezést az utolsó pillanatig módosíthatja.

A funkció ingyenesen elérhető minden Neptun rendszert használó intézmény számára. A funkció használatba vétele előtt javasolt az intézményeknek a szokásos csatornán konzultálni.